MAJSTER KOVÁČ KEDYSI A DNES (leto 2019)

OBYČAJNÉMU SUROVÉMU ŽELEZU DOKÁŽE DAŤ NEHU A CIT - MAJSTER KOVÁČ KEDYSI A DNES

Kováčstvo bolo odjakživa vzácnym remeslom a kováčski majstri vysoko cenení. Koniec koncov, najviac to možno vidieť v histórii, tá pekne ukazuje, aké dôležité toto remeslo bolo. Bez kováčskej vyhne by normálny život a rozvoj kedysi vôbec nemohol existovať. Kováči totiž vyrábali prístroje na obrábanie pôdy, neskôr ich aj opravovali, rovnako tak nástroje pre chov dobytka, či na zber úrody. Kováč vyrábal i pomôcky pre ďalšie remeslá, napríklad pre vinárov, truhlárov, či pre ľanové remeslo. Kováč bol neoceniteľným pomocníkom pre furmanov, bez okovaných kolies by asi žiadny z nich so svojim vozom ďaleko nedošiel. Kováčova vyhňa bývala preto na dedine i v meste často jedným z dôležitých centier života, kde sa schádzalo veľa ľudí. O tom, aká dôležitá bola postava kováča svedčí o fakt, že kováč je tajomnou bytosťou mnohých rozprávok.
Toto nedávno skoro zaniknuté remeslo sa dnes opäť dostáva do popredia. O rôzne kované dekorácie, či funkčné prvky v domácnosti je čoraz väčší záujem a ručná práca začína byť veľmi cenená. Kováčstvo sa tak stáva priam umeleckým remeslom. Doslova príjemné s užitočným v tomto prípade spájajú v umeleckom kováčstve UKOVMI, ktoré založili bratia Miroslav a Martin Poloha v Kanaši pri Prešove.

Ukovmi Firma Zvarac

UKOVMI - KVALITNÁ A POCTIVÁ PRÁCA
Umelecké kováčstvo UKOVMI vyrába kované brány, ploty, mreže, kovaný nábytok i kované dekorácie rôzneho charakteru. Neodmysliteľnou časťou sú kované svietidlá a kovaný nábytok. Umelecké kováčstvo UKOVMI tvorí a vyrába kované exteriérové, ale aj interiérové svietidlá rôznych druhov, modelov a veľkostí. Sú navrhované a tvorené v spolupráci s dizajnérmi a remeselníkmi či už na mieru a podľa požiadaviek zákazníka alebo jednoducho svietidlá ponúkajú ateliérom v ,,mini'' sérii, každé z nich je vyrobené ručne a má svoj certifikát EÚ. Moderná sofistikovaná povrchová úprava zabezpečuje pre každé exteriérové svietidlo dokonalú ochranu proti poveternostným vplyvom. UKOVMI sa tak môže pýšiť nielen nadštandardnou kvalitou, ale aj výnimočnosťou dizajnu exteriérových svietidiel moderných, klasických, s tematikou či rustikálnych alebo historických.

Svietidlo je v súčasnosti neodmysliteľný doplnok bývania a jeho výber zastáva pri zariaďovaní interiérových a exteriérových priestorov dôležitú úlohu nielen úžitkovú, ale aj dekoračnú. Osvetlenie má byť premyslené, pretože svetlo a dizajn budú každodennou súčasťou nášho života. Človek dokáže podať lepší výkon a rád sa vracia do prostredia, ktoré na neho vplýva príjemne, útulne. Firma UKOVMI sa zameriava na výrobu predovšetkým ručne kovaných svietidiel a moderných až nadčasových nerezových svietidiel, ktoré svojím dizajnom nemajú konkurenciu. Ďalšou prednosťou firmy je vysoká kvalita výrobkov. Ich ponuka je široká či už ide o stropné svietidlá, nástenné svietidlá, stojanové lampy alebo tienidlá. Zároveň sa neustále zaoberajú návrhmi a tvorbou nových modelov, rovnako sa dokážu prispôsobiť zákazníkovi a pomôcť mu vytvoriť interiérové svietidlá podľa vlastného návrhu, čo sa však oplatí zvlášť pri potrebe väčšieho množstva svietidiel napr. svietidlá do hotelových izieb.

Zabradlie Sosna Pecat

KOVANÉ UMELECKÉ DIELA

Kované prvky môžu byť dominantou, či komplexným riešením Vášho interiéru, alebo exteriéru. Zvuk kovadliny sa priestormi kováčskej vyhne nesie už od roku 1998, čas a získané skúsenosti sú teda zárukou kvality týchto majstrov čierneho remesla. V UKOVMI dokážu pomocou ohňa, ktorý je fascinujúcou a neoddeliteľnou súčasťou tohto remesla, rukami vyrábať krásne veci. Nie nadarmo sa hovorí, že práve kováč je najväčší z umelcov, pretože dokáže dať surovému železu tie najkrajšie tvary. O tom svedčí i text, ktorý je v kováčstve bratov Polohových inšpiráciou: „...keď železo je vášňou... Vášeň je dlhodobý cit, ktorý významne ovplyvňuje človeka, jeho myslenie a činnosť. Dostali sme ju ako dar od Boha a je hybnou silou pre tvorbu výnimočných umeleckých diel v našom ateliéri kováčskeho umenia“. Okrem výroby diel a výrobkov z kovu ponúka umelecké kováčstvo UKOVMI aj komplexné služby pre interiér a exteriér. Ich súčasťou je dizajn, projekcia, realizácia, či servis. V oblasti kováčskeho umenia Vám UKOVMI vyrobí luxusné úžitkové a dekoratívne umelecké diela. Všetky exkluzívne výrobky a výnimočné realizácie môžete vidieť na internete, prípadne môžete navštíviť ATELIÉR KOVÁČSKEHO UMENIA v Kanaši pri Prešove. Čakajú nás slnečné dni, jar sa nezadržateľne blíži, mnohým z nás sa pred očami vybaví grilovačka, práca, alebo zábava na záhrade, dlhé letné dni a večery trávené vonku, v altánku pri káve, alebo pri posedení s priateľmi, nám „mestským“ trebárs čas strávený na vidieckej chate. A možno Vám práve v tejto chvíli napadlo, ako oživiť, prípadne zútulniť priestor, ktorý máte práve pred očami. K tomu nech sú Vám inšpiráciou práve výrobky a diela umeleckého kováčstva UKOVMI. Skúste sa prípadne zastaviť v kováčskom ateliéri, možno Vám práve táto návšteva vnukne myšlienku na to, čo všetko zo železa vlastne potrebujete.

Mreze Vinna_pivnica Suprava

VÍNNE PIVNICE

Vínna pivnica má svoje miesto nielen v oblasti dozrievania a skladovania vína, ale aj vo svete architektúry a dizajnu. Voľakedy sa podzemné alebo polopodzemné priestory stavané z kameňa alebo hliny využívali len na skladovanie potravinových zásob. Postupne začínali plniť dôležitú úlohu ,,dielne vinohradníkov“. Pre svoje výnimočné hydrometrické vlastnosti je pivnica ideálnym miestom na skladovanie a dozrievanie vína. Už od stredoveku poznáme slávne francúzske ochutnávky vín čiže degustácie, ktoré sú určitým obradom pre profesionálov či amatérov. Degustácia vín má viac stupňov a odvetví, no tá, o ktorej vám teraz píšem je pre milovníkov a amatérov najstaršieho nápoja ľudstva. Ak si chcete vychutnať dúšok dobrého vína, potrebujete určitú teplotu vzduchu, ktorá udrží mok vo vašej čaši na určitej teplote. Kde inde sa vám to podarí lepšie ako tam kde víno dozrelo - vo vínnej pivnici. Predchodca vinoték a vinární - tu naberá vínna pivnica na seba ďalšiu úlohu, miesto ochutnávok alebo degustácie a tým sa stáva plnohodnotnou tvorbou architektúry a designu. Funkčne a príjemne zariadená vináreň, vinotéka či reštaurácia, aby upútala pozornosť a obdiv zákazníka, vyžaduje si svoje vlastné špecifiká, ktorých súčasťou sú aj úžitkové a dekoračné doplnky a nábytok s tematikou prispôsobenou prostrediu. Kovaný nábytok, kované svietidlá a doplnky do vinární, vinoték, reštaurácií, horských alebo vidieckych hotelov z ateliéru kováčskeho umenia UKOVMI jednoznačne tieto vlastnosti majú. Luxusný ručne kovaný luster - rebrík vo forme vínnej révy, závesné svietidlo – koleso so strapcami hrozna, bočná lampa – list hrozna alebo stojan na vína dokážu vytvoriť magickú atmosféru sveta vinohradníkov.

Zahradny-nabytok Vinna_pivnica Hojdacka

ODDYCH A RELAX V ZÁHRADE

K letu neoddeliteľne patrí záhradná párty, vôňa grilovačky, večery s priateľmi na terase alebo hoci aj upršané počasie trávené s blízkymi v záhradnom altánku. Príjemne usporiadaná terasa, záhrada či altánok je síce exteriérový priestor, ale má byť esteticky a dizajnovo pokračovaním interiéru, preto sa im v dnešnej dobe venuje stále viac pozornosti. V lete sa nám počas niekoľkých týždňov lavička v záhrade, sedacia súprava v altánku alebo kreslo na terase stávajú naším spoločníkom a prispievajú k nášmu pohodliu a možnosti užiť si letnú sezónu. A čo by ste povedali na myšlienku, že vás v záhrade čaká ručne kovaná hojdačka pripravená pre váš relax po práci alebo teplý večer pod hviezdami? Ateliér kováčskeho umenia UKOVMI vyrába dizajnový exteriérový nábytok zo železa a nerezovej ocele, ale tvorí tiež komlexné zariadenia pre terasy či verejné areály. Každý kus exteriérového nábytku ako sú kovaná lavička, stôl, sedačka, záhradná hojdačka alebo police, komody či iný kovaný a nerezový nábytok do altánku sa vyrábajú ručne a je možné ich vytvoriť zákazníkovi na mieru. UKOVMI využíva pri tvorbe nábytku aj iné prírodné materiály ako drevo, kameň alebo kožu čo dodáva ich tvorbe špecifický pôvab prírody. Vysokokvalitná antikorózna úprava im zabezpečuje prakticky neobmedzenú životnosť, čo je v dnešnej konzumnej spoločnosti skôr rarita a aj preto si táto značka nesie svoje renomé luxusnej výroby plným právom. Exteriérový nábytok z firmy UKOVMI dokáže ovplyvniť celkovú architektúru záhrady či terasy a presvedčí vás, že kovaná záhradná hojdačka, lavička či jedálenská súprava je jedinečnou investíciou do pohodlia a komfortu vás a vašich hostí.

ZDROJ: časopis Na dedine
www.ukovmi.com